diumenge, 26 d’octubre del 2008

feina pel proper dia

per al proper dia caldrà que feu unes quantes coses:
1. llegir les pàgines 20 i 21 (si no les heu llegit ja)
2. has de comentar (dir què en penses) la frase de St. just (p. 21)
3. què significa això de morals autònomes o herònomes?
4. llegeix aquest text d'en Sartre:

L’home és plenament responsable
Per tant, la primera tasca de l’existencialisme és conferir a l’home la possessió d’allò que ell és, i fer pesar sobre d’ell la responsabilitat total de la seva existència. I quan diem que l’home és responsable de si mateix, no volem dir que és respon-sable de la seva estricta individualitat, sinó que és responsable de tots els homes. El mot subjectivisme té dos sentits, i els nostres adversaris juguen amb aquests dos sentits. Subjectivisme vol dir per una banda elecció del subjecte individual per ell mateix, i, per altra banda, impossibilitat per part de l’home de depassar la subjectivitat humana. És en el segon aspecte que trobem el sentit profund de l’existencialisme.
L’elecció

Quan nosaltres diem que l’home s’elegeix, entenem que cada u de nosaltres s’elegeix, però amb això volem dir també que tot elegint-se ell elegeix tots els homes. Efectivament, no hi ha ni un sol dels nostres actes que tot creant l’home que volem ser, no creï al mateix temps una imatge de l’home tal com creiem que ha de ser. Elegir de ser això o allò és afirmar al mateix temps el valor d’allò que elegim, car mai no podem elegir el mal; allò que elegim és sempre el bé, i no hi ha res que pugui ser bo per a nosaltres si no ho és per a tothom. Si, per altra banda, l’existència precedeix l’essència i voldríem existir al mateix temps que afaiçonem la nostra imatge, aquesta imatge és vàlida per a tothom i per a la nostra època sencera.
(...)Per tant, no trobem ni darrera nostre ni davant nostre, en el domini lluminós dels valors, justificacions o excuses. Estem sols, sense excuses. És el que jo expresso dient que l’home està condemnat a ser lliure. Condemnat, perquè no s’ha creat a si mateix, i malgrat tot lliure, perquè una vegada llançat al món és responsable de tot el que fa.

5. fes-li un cop d'ull a l'article existencialisme dela wikipèdia, aviam si us pot aclarir una mica.
6. com queda això de la llibertat? tu què en penses?

totes s'hauran de respondre en full que s'haurà d'entregar!
vinga! ens veiem el dimarts!

1 comentari:

Unknown ha dit...

Xose!!! Estas boig o k???

jajajajajajaja!!


Fins dema besugo!


Irene